Opleidingsprogramma voor officiele hulphond voor Autisme(-begeleidingshond) AutiDOG

 

Website AutiDOG: www.autiDOG.nl 

Het opleidingsprogramma AutiDOG is een opleidingsprogramma voor de training van officiële hulphonden voor mensen met autisme. Dit programma is onlangs geheel herschreven en aangepast naar de nieuwste inzichten op gebied van hondentraining en inzichten in autisme. Dit opleidingsprogramma wordt momenteel aangeboden binnen Time Auti in Vlissingen en Cochingsprakrijk L'Euq in Goes. 

 

De training van de hond gaat via teamtraining. De trainster/coach komt geregeld langs voor een training, in het begin vaker dan later in de opleiding, maar de gebruiker/eigenaar gaat met de hond naar een hondenschool en traint daarnaast de vaardigheden van het AutiDOG-programma zelf in na ze te hebben geoefend met de trainer/coach. Dat vraagt bepaalde vaardigheden en mogelijkheden van de gebruiker of mensen in diens omgeving. 

 

Voorwaarden voor het gebruik van een officiele autismebegeleidingshond zijn een serieuze beperking in zelfstandigheid en zelfredzaamheid door autisme, die met hulp van een assistentiehond duidelijk verbeterd kan worden. Niet iedereen met een diagnose binnen het Autisme Spectrum komt dus in aanmerking voor een autismebegeleidingshond, daar zijn strenge Europese en Internationale afspraken voor. Maar denk je in aanmerking te komen voor een autismebegeleidingshond, neem dan contact op met Inge Mulder van Time Auti of Moique van Manen van coachingpraktijk L'Euq. Wij kunnen je informeren over de mogelijkheden van een officiële autismebegeleidingshond voor uw situatie . 

 

AutiDOG is een goed trainingsprogramma, waarmee wordt voldaan aan alle eisen en voorwaarden van de ADEU/ADI (Assistance Dogs Europe/International) en IAHAIO (Europese richtlijnen bij interventies met dieren). 

 

Het positieve effect van een autismebegeleidingshond in het dagelijks leven, maar ook binnen de begeleiding, is inmiddels wetenschappelijk bewezen.  

 

Huishond met een speciale taak of inzet van een therapiehond

 

Voor klanten die niet in aanmerking komen voor een autismebegeleidingshond, kan een eigen huishond specifiek getraind worden voor extra taken in huis of op straat. Ook kan gekozen worden voor inzet van therapiehonden Maya, Beer of June van Time Auti, in de begeleiding via Time Auti. Ze kunnen assisteren bij activiteiten of kinderen/jongeren ondersteunen tijdens de begeleiding. 

 

Beer, Maya en June worden volgens het AutiDOG-programma getraind bij  Time Auti en doen jaarlijks examen om te laten zien dat ze nog geschikt zijn als hulphond/therapiehond. 

 

De honden van Time Auti worden jaarlijks medisch onderzocht, gecheckt op gedrag en betrouwbaarheid, worden ontwormt, behandeld tegen teken en vlooien en krijgen alle benodigde vaccinaties om te zorgen dat ze gezond blijven en de kinderen veilig met de honden kunnen knuffelen en spelen. We zijn blij met onze honden en zijn er ook erg zuinig op. Als de honden mee komen in de begeleiding krijgen ze alleen snoepjes en koekjes die wij zelf mee nemen. Maya, Beer en June hebben erg gevoelige darmen, het zou jammer zijn als ze ziek worden. 

 

Time Auti zet Australian Labradoodles in. Dat zijn zeer lieve en zorgzame honden met een lief en zacht karakter, maar dat betekent ook een allergievrije vacht die niet verhaard. Hierdoor kunnen mensen met een allergie voor honden vaak wél knuffelen met onze honden en kunnen ze ook in scholen worden ingezet, zonder het risico op allergische reacties van andere kinderen.  

  

MAYA

Maya is een gediplomeerd Autisme-begeleidingshond, een Nederlandse Labradoodle F3. 

 

Maya (12-08-2015) is een jonge enthousiaste hond die graag geknuffeld wordt en wil spelen. Maya wil ook graag werken en iemand helpen. Ze kan worden ingezet ter ondersteuning en ook om doelgericht te werken. Maya houdt van rennen en voetballen, lekker actief bezig zijn. Als ze water ziet wil ze er in. 

 

Maya heeft een zwarte fleece-vacht, erg zacht en heerlijk om mee te knuffelen. 

 

 

Maya is inmiddels 6 jaar oud en vindt de begeleiding op locatie niet meer zo leuk. Zowieso omdat ze wagenziek is en niet graag in de auto zit, maar steeds naar nieuwe plekken en andere mensen is niet wat ze leuk vindt. In en om de praktijk zal ze zeker bedelen om knuffels en aaitjes. Als je ze eenmaal aait, kan ze bij je blijven staan om geknuffeld te blijven worden. Maya zal daarom, samen met June de gastvrouw zijn van Time Auti. 

BEER

Beer (18-08-2017) is een officiële Australian Labradoodle. Hij is de jongste volledig gediplomeerde autismebegeleidingshond, een echte kanjer dus. Toen hij goed een jaar oud was behaalde hij zijn A, B én C-diploma. Hij doet het nog steeds erg goed.

 

Beer is een enthousiast jochie dat graag speelt en rent, maar ook heel gevoelig is. Hij voelt het als een kind zich niet prettig voelt en zal dan in de buurt van het kind gaan liggen of komen knuffelen om te steunen en troosten. 

 

Beer heeft een witte zachte fleece-vacht met bruine vlekken, waardoor hij er uit ziet en aan voelt als een echte knuffel-beer. 

 

Beer wil overal mee naar toe, als je de deur open doet schiet hij er al doorheen. Hij staat dan kwispelend te wachten waar we heen gaan. 

 

Beer is helaas wel erg allergisch. Hij is daarom vegetariër en mag alleen snoepjes en eten van onszelf eten.  


JUNE

June is geboren op 29-06-2021. Ze is een Standaard Australian Labradoodle.

 

Ze is geregeld in de praktijk om ervaring op te doen met cliënten en andere bezoekers. We hopen haar in de toekomst goed in te kunnen zetten als therapiehond binnen Time Auti. 

 

Ze moet eerst de training goed doorlopen hebben om zich netjes te kunnen gedragen. Daar zijn we nu druk mee bezig.