Tja, en dan sta je zelf in de spotlight!
Ik ben een autisme specialist, door 20 jaar ervaring met autisme. Studie ervaring, werkervaring en ook als ervaringsdeskundige moeder van twee kinderen met autisme en partner mogelijk ook met autisme.
De meeste ervaring kreeg ik door de opvoeding en verzorging van mijn kinderen, die inmiddels zelfstandig functioneren en succesvol zijn, en via cliënten in mijn praktijk Time Auti. Nog elke dag leer ik van hen de nuances in autisme, hoe ieder het op zijn eigen manier beleeft en hoe autisme ook voor ieder individu anders is. Dat maakt mijn werk ook zo boeiend, het is puzzelen naar wat voor iedere cliënt past in begeleiding en behandeling op maat. Het is niet een standaard pakket dat je voor iedere cliënt uit pakt, het is op maat afgestemd op het autisme van die ene persoon in die unieke omstandigheden.
Omdat ik geen passende en specialistische begeleiding kon vinden in Zeeland, toen ik dat voor mijn kinderen en relatie nodig had, ben ik zelf gaan zoeken naar informatie, volgde opleidingen en kreeg de kans me ook binnen mijn werk in autisme te specialiseren. Ik heb alle boeken gelezen die ik kon vinden en had toen een effectieve manier van opvoeden en ondersteunen gevonden voor mijn kinderen.
Mijn bedrijf Time Auti heb ik in 2017 opgericht en bleek te voorzien in een grote behoefte in Zeeland. Inmiddels zijn er meer zorgaanbieders die gespecialiseerde zorg aanbieden voor mensen met autisme, want er is veel werk te doen. Er is echter veel verschil in wat ze doen en écht weten. Mijn cliënten geven steeds aan dat het belangrijk is dat je veel weet over autisme, geleerd uit boeken en opleidingen, maar dat de toegevoegde waarde mijn ervaringsdeskundigheid is. Ik weet hoe het voelt en begrijp in halve zinnen al waar mensen met autisme én hun directe omgeving tegenaan lopen. Ik weet hoe het voelt en kan daarin erkenning en herkenning geven.
Het verschil van effect in begeleiding zit hem in het werkelijk begrijpen van autisme en weten waar iemand in het dagelijks leven tegenaan loopt en hoe frustrerend dat is en voelt. Het feit dat ik die ervaring persoonlijk heb, naast mijn deskundigheid over autisme uit boeken en opleidingen, maakt dat ik écht begrijp waar het over gaat en dus snel aan kan sluiten bij wat iemand nodig heeft. Een cliënt heeft bij mij weinig woorden nodig om uit te leggen waar die tegenaan loopt. Dat kan niet als je alleen uit de boeken hebt geleerd over autisme!
En dat hebben inmiddels veel cliënten ontdekt. Door mond op mond reclame is mijn bedrijf gegroeid en heb ik inmiddels een wachtlijst die te lang is. Waarom? Omdat ik denk dat er iets mist in het zorgaanbod binnen Zeeland! Je gaat naar een specialist om een diagnose als er problemen zijn. Wanneer je dan de diagnose Autisme Spectrum Stoornis, graad 1, 2 of 3 krijgt weet je eigenlijk nog niks. Je weet niet hoe je de problemen op moet lossen of aan moet pakken. Situaties escaleren daardoor, waardoor je zwaardere begeleiding nodig hebt, die langer duurt en intensiever is.
Het is belangrijk dat iedereen direct na de diagnose goede psycho-educatie (uitleg over het autisme en hoe je er mee om gaat) krijgt van een autisme-specialist. Iemand die je ook kan vertellen welke frustraties je mee maakt en hoe je die voorkomt of op lost, hoe het leven met autisme makkelijker wordt! Daarvoor heb ik in 2025 WAUW ontwikkeld. De eerste producten zijn klaar: een serie boeken over autisme (De Praktische Gidsen bij autisme), waarvan deel 1 inmiddels te koop is, en een terugkerend evenement WAUW (Wat je van AUtisme wilt Weten), vier keer per jaar op verschillende plaatsen in Zeeland en West-Brabant.
In de loop van 2025 komen meer boeken, meer evenementen en online programma's beschikbaar over autisme. Ik hoop dat mensen hiermee minder hulpverlening nodig hebben en mijn wachtlijst krimpt, zodat ik mensen weer direct kan helpen als het nodig is! Dat voorkomt zware en langdurige specialistische hulpverlening voor een aantal mensen. Daardoor blijft de zorg beschikbaar voor mensen die het nodig hebben!